Трима министри са определили колекцията от културни ценности на бизнесмена Васил Божков

...
Трима министри са определили колекцията от културни ценности на бизнесмена Васил Божков
Коментари Харесай

Колекцията на Божков обявена за легална от трима министри

Трима министри са определили колекцията от културни ценности на предприемача Васил Божков като легална, а Спецпрокуратурата счита, че е отвън закона. Това съобщи министърът на културата Велислав Минеков по време на онлайн рубриката на служебния кабинет " Властта приказва! Открито ", оповестява Нова телевизия.

Той запита за какво Специализираната прокуратура не попита въпросните трима министри дали са нарушили закона.

Минеков разясни, че Министерството на културата е отправило документално искане до Спецпрокуратурата културните полезности от сбирката да бъдат съхранявани на сигурни места, тъй че да бъдат предпазени. По негови думи това може да се случи дори в сейфове на Българска народна банка.

Според Минеков антиките на Божков имат огромна стойност. Той съобщи, че са събирани обекти, които са полезност и на международния пазар. Министърът обаче не знаел до каква степен са истински - трябвало да се извърши идентификация от Спецпрокуратурата. Той настоя и да се разбере как са попаднали в сбирката, никой обаче не се е заинтересувал.

Припомняме, на 30 януари предходната година стана ясно, че проверяват сбирката от антики на Божков.

Ден по-късно той съобщи изрично, че счита да изчака в чужбина правосъдната фаза. След това от прокуратурата обявиха, че Божков се намира в ОАЕ.

На 3 февруари беше обявено, че изземат антики от офисите на " Нове холдинг ". Според експерти, с цел да бъдат превозени скъпите предмети, всеки от тях би трябвало да бъде пренесен в специфична кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е бил съхраняван артефакта.

Междувременно от Националната художествена академия обявиха, че не е желана оценка от тях за сбирката на Васил Божков. През август стана ясно, че броят на иззетите антики от офисите на Божков е достигнал близо 6000, написа news.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР